2023 ΔΡΑΣΕΙΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 – ΚΟΠΗ ΑΙΝΙΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Σήμερα ο Σύλλογος έκοψε την Αινίτικη Πίτα. Ήταν μια χαρούμενη γιορτή που είχαμε 2 χρόνια να βιώσουμε λόγω των γνωστών περιορισμών αλλά φέτος “πιο ελεύθεροι“ γιορτάσαμε! Την πίτα ευλόγησε ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κκ Άνθιμου, ο πατέρας Άνθιμος. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτσ και ο πρόεδρος ΕΠΟΦΕ κ. Κελεμίδης και φυσικά όλα τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου.
Η τυχερή της πίτας ήταν το μέλος μας, Θάλεια Ιωσηφίδου.
Στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία εκλογής μελών νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2023-2024 που στις επόμενες μέρες θα συγροτηθεί σε Σώμα. Οι επιτυχόντες είναι : Κλαδαρά Σ., Κουινέλης Λ., Λουκματζή Π., Μάκρα Ραλλού., Ντοματα Δ., Πετίνου Μ., Χριστοδούλου Α.

   

 

…………………………………………………………………………………

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ε  Υ  Χ  Ε  Τ  Α  Ι

Ο  Καινούργιος  Χρόνος  να  φέρει

Χαρά, Οικογενειακή  Ευτυχία και Eλπίδα για καλύτερες μέρες

 Σας καλούμε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 στις 11.00 π.μ.,

να γιορτάσουμε όλοι μαζί στο GRAND HOTEL EGNATIA

την κοπή της Αινίτικης Βασιλόπιτας.

 

 Αγαπητό μέλος του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ, σας γνωρίζουμε ότι μετά την πίτα θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση και η διαδικασία της εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

 • Για να συμμετέχετε στις εκλογές, παρακαλούμε να εξοφλήσετε τις ταμειακές σας υποχρεώσεις.
 • Όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας στα γραφεία του Συλλόγου μέχρι 17/1/2023 και να είναι ταμειακώς εντάξει.
 • Όσοι αδυνατείτε να παραβρεθείτε, μπορείτε να ψηφίσετε με εξουσιοδότηση σε τακτικό μέλος.

2022 ΔΡΑΣΕΙΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

 • 6 Νοεμβρίου 2022                                                                                                          Ο Πατριάρχης στην Σηλυβρία για την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου
«Ο Πατριάρχης σας υπόσχεται ότι, μέχρι τελευταίας του αναπνοής, θα συνεχίση να επισκέπτεται ως ταπεινός προσκυνητής τις κοιτίδες του Γένους στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, θα λειτουργή και θα προσεύχεται στους ναούς μας, τους αναστηλωμένους και τους ερειπιώδεις, θα αγωνίζεται για να διασωθή η πολιτισμική και θρησκευτική μας κληρονομιά και δεν θα παύση να τελή τρισάγια υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προγόνων μας, οι οποίοι έζησαν στην ευλογημένη αυτή γη, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό της, και αναπαύονται στα άγια χώματα, προσδοκώντες ανάστασιν νεκρών.»
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας, στην Ανατολική Θράκη, γενέτειρα πόλη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, με την ευκαιρία του επικείμενου εορτασμού της μνήμης του.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο για τους αναπαυομένους στην πόλη και την περιοχή, “τους τε ειρηνικώς κοιμηθέντας και τους μαρτυρικώς τελειωθέντας”.
Καλωσορίζοντας όλους τους προσκυνητές στην αγιοτόκο Σηλυβρία, ο Παναγιώτατος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό «προς τους αγαπητούς προσκυνητές εξ Ελλάδος και προς όλους τους εκ του μακρόθεν εν πνεύματι παρόντας και συναγαλλομένους Σηλυβριανούς, που δεν λησμονούν τη γη των Πατέρων τους, τιμούν τις ρίζες τους και τις αξίες, οι οποίες είναι άρρηκτα συναρμοσμένες με τις πατρώες παραδόσεις, και γνωρίζουν ότι με αυτές τις αρχές και με αυτή την πνευματική κληρονομιά συνδέεται καί το μέλλον μας.»
Ο Σύλλογός μας μετά από δύο χρόνια πανδημίας και απαγορεύσεων, είχε τη χαρά και τιμή να παρευρεθεί ως προσκυνητής στη σημερινή Θεία Λειτουργία και να συνομιλήσει με τον Πατριάρχη μας , τον Πνευματικό μας Πατέρα, θέλοντας να δηλώσει ότι ως απόγονοι Αινιτών, δεν λησμονούμε τις πατρίδες των προγόνων μας, τιμούμε τις ρίζες μας και μεταφέρουμε την κληρονομιά αυτή στα παιδιά μας,
 
 
   
 
 
 • 28η Οκτωβρίου 2022  

 

 •  2022- 24η Σεπτεμβρίου 
  1922–2022
  100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή            

Το μέλος του ΔΣ Δέσποινα Ντομάτα αφηγείται τον ξεριζωμό της Αίνου

https://www.facebook.com/EllinomouseionAinou/videos/763592768061814/

 • 2022 – 24η & 25η Σεπτεμβρίου 
1922–2022
100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Σμύρνη – Μικρά Ασία – Πόντος – Καππαδοκία – Θράκη
 
Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις ιστορικής μνημοσύνης και ευθύνης για τις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού.
 
24η Σεπτεμβρίου 2022
 
Συμμετέχουν οι Σύλλογοι:
1. Σύλλογος Απογόνων Ελλήνων Ν, ΄Εβρου `ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΛΕΜΜΥΔΗΣ“-παρουσιάζει η Νάντια Μαλακόζη
2. Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης `ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ`
3. Σύλλογος ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ- παρουσιάζει η Δέσποινα Ντομάτα
4. Πειραματική Σκηνή Αλεξανδρούπολης
5. Σύλλογος Απολλωνιαδιτών ΄Εβρου-παρουσιάζει ο Χρήστος Γερακόπουλος
6. Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης & Μουσικής Παράδοσης ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
7. Σύλλογος Χηλητών ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ- παρουσιάζει η Βασιλική Παντελίδου
8. Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης.
 
 
Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης `ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ`
 
Σύλλογος ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ- παρουσιάζει η Δέσποινα Ντομάτα
 
Πειραματική Σκηνή Αλεξανδρούπολης
 
Σύλλογος Απολλωνιαδιτών ΄Εβρου-παρουσιάζει ο Χρήστος Γερακόπουλος
 
Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης & Μουσικής Παράδοσης ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
 
Σύλλογος Χηλητών ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ- παρουσιάζει η Βασιλική Παντελίδου
 
Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης.
 
 

25η Σεπτεμβρίου 2022

Συμμετέχουν οι Σύλλογοι:
1. Χορωδιακός Όμιλος Αλεξανδρούπολης “ΕΥΤΕΡΠΗ“
2. Σύλλογος Καππαδοκών Ν. Έβρου “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ“ -παρουσιάζει ο Φάνης Ισακίδης
3. Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου “ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ“ & Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας “Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ“ – παρουσιάζει η Ουρανία Πανταζίδου
4. Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Τυχεριωτών Αλεξανδρούπολης (ΠΕΣΤΑ)
5. Πολιτιστικός Σύλλογος Πέπλου
 
 
Χορωδιακός Όμιλος Αλεξανδρούπολης “ΕΥΤΕΡΠΗ“
 
Σύλλογος Καππαδοκών Ν. Έβρου “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ“ -παρουσιάζει ο Φάνης Ισακίδης
 
Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου “ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ“ & Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας “Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ“ – παρουσιάζει η Ουρανία Πανταζίδου
 
Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Τυχεριωτών Αλεξανδρούπολης (ΠΕΣΤΑ)
& Πολιτιστικός Σύλλογος Πέπλου
 
 
 
 • 2022  –  23η Αυγούστου, γιορτάζουμε την Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου, τα εννιάμερα της Παναγίας.   
Στην Αλεξανδρούπολη με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 23 Αυγούστου 2022 ο μεθεόρτιος Εσπερινός της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδουπόλεως κ.κ. Ανθίμου, ακολούθησε η λιτανεία 8 εικόνων της Παναγίας.
Συμμετείχαν στην λιτανεία 7 πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων:
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΕΒΡΟΥ «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ»
 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΒΡΟΥ «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ»
 • ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΔΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΕΒΡΟΥ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΪΣΤΡΟΥ
Από τον σύλλογό μας συμμετείχαν τα μέλη  Δέσποινα Ντομάτα και ο Απόστολος Κοκκίνης
 

 

 

 

 

 • 2022 –  11η Αυγούστου του Αγίου Εύπλου του Διακόνου    
  Πανήγυρις Παρεκκλησίου Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως
   
  Την Τετάρτη 10η Αυγούστου 2022 το βράδυ στις 20.30, θα τελεστεί στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της πόλεώς μας, ο Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και αμέσως μετά η βραδυνή Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των προγόνων μας Αινιτών που ετοιμάζει κάθε χρόνο ο Σύλλογός μας.
  Κατά την διαδικασία θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για την προστασία όλων μας- αποστάσεις και μάσκα.
   
  Ο Άγιος Εύπλους
  Ο Άγιος Εύπλους έζησε και μαρτύρησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (3ο μ.Χ. αι.). Γεννήθηκε στην Κατάνη της Σικελίας, όπου και ήταν διάκονος της εκεί Εκκλησίας. Ανέπτυξε πλούσια χριστιανική δράση, για την οποία και συκοφαντήθηκε στον άρχοντα Καλβιασιανό. Ο άρχοντας κάλεσε ενώπιόν του το θερμό κήρυκα του Ευαγγελίου, από τον οποίο ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του και να ασπαστεί τα είδωλα. Ο Εύπλους δήλωσε χωρίς περιστροφές στον Καλβιασιανό ότι δεν επρόκειτο να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό και ότι ήταν μάταιη κάθε προσπάθεια από την πλευρά του να τον πείσει να αλλάξει πίστη. Έπειτα από αυτή την ομολογία, ο ηγεμόνας διέταξε να υποβάλουν τον Άγιο σε άγρια βασανιστήρια. Οι ειδωλολάτρες, αφού έσκισαν το σώμα του Εύπλου με σιδερένια νύχια, συνέτριψαν τα πόδια του με σφυριά και στη συνέχεια τον έριξαν στη φυλακή. Όμως οι βασανιστές του Αγίου δεν κατάφεραν να λυγίσουν το φρόνημά του και παρά τις έντονες πιέσεις και τα σκληρά βασανιστήρια ο Εύπλους εξακολούθησε να δοξάζει τον Κύριό του. Οι δήμιοι τελικά αποκεφάλισαν τον Εύπλου, ο οποίος με τον τρόπο αυτό έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 11 Αυγούστου.

 

 • 2022  ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά την ιερά μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός της πόλεώς μας, όπου φυλάσσεται τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου της Αγίας. Την Τετάρτη 6 Ιουλίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αγίας. ΄Άγημα Αινιτών απογόνων με παραδοσιακές στολές μετέφεραν την εικόνα της Αγίας.


                        

 

 • 2022   ΓΗ & ΥΔΩΡ – γαστρονομική αναφορά στον προσφυγικό πληθυσμό της Αλεξανδρούπολης

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Έβρου “ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ“ που ήταν αφιερωμένες στους προσφυγικούς πληθυσμούς της πόλης και την τοπική γαστρονομία. Ο Σύλλογός συμμετείχε με εδέσματα της Αίνου.

                   

   

 

 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ“  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

          14η Μαΐου 1920 – 14η Μαΐου 2022

Με λαμπρότητα εορτάζεται φέτος η επέτειος της Απελευθέρωσης και μάλιστα για πρώτη φορά στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης.
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 

 • 2022  ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΛΕΥΣΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ “ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΦΩΤΙΣΣΑ ΕΞ ΑΙΝΟΥ``- 14η Μαΐου 2022
Δυό χρόνια μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, βιώσαμε σήμερα.. αναβιώσαμε την έλευση της εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από την Αίνο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Στο πρόσωπο και τη μνήμη των Αινιτών τιμούμε τους ανθρώπους που με τους κραδασμούς των συναισθημάτων και τη βιωμένη εμπειρία τους μετασχημάτισαν αυτό το τοπίο σε τόπο… τόπο με ιστορία με δυναμικό παρόν και λαμπρό μέλλον!
Χρόνια πολλά Αλεξανδρούπολη
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2021 ΔΡΑΣΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Καλά Χριστούγεννα! Καλή Χρονιά!

Με Ελπίδα στις σκέψεις μας,

Αγάπη στις καρδιές μας και τη

δύναμη της Πίστης στις ζωές μας!

Αγαπητά μας Μέλη,

Ευχόμαστε από καρδιάς αυτά τα Χριστούγεννα να σας βρίσκουν όλους υγιείς! Ένας ακόμα χρόνος πλησιάζει στο τέλος του και η ευχή όλων μας, να είναι και ο τελευταίος δύσκολος χρόνος!

Η χρονιά που φεύγει δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τον σχεδιασμό μας και να υλοποιήσουμε όλες τις δραστηριότητές μας.

 Το καλοκαίρι που ήταν πιο ελεύθερα οι συναντήσεις, γιορτάσαμε την Αγία Κυριακή και τον Άγιο Εύπλου.

 Τον Αύγουστο του 2021 πραγματοποιήσαμε σε ανοικτό χώρο την Γενική Συνέλευση για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και βραβεύσαμε την κ. Αικ. Τσακίρη-Καραμιχάλη και την κ. Άννα Δημάκη που τίμησαν την ιστορία της Αίνου και των ηρώων της δια των δράσεών τους! Παράλληλα είχατε τη δυνατότητα να δείτε την έκθεση ζωγραφικής για την Θρακιώτισσα Ηρωίδα Δόμνα Βισβίζη της ζωγράφου Άννας Δημάκη.

Ο Σύλλογός μας συμμετείχε μετά από πρόσκληση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού του Πολεμικού Ναυτικού στην έκδοση ιστορικού αφιερώματος “Γυναίκες Θαλασσομάχοι και Χορηγοί της Ελληνικής Επανάστασης“ με αναφορά στη Δόμνα Βισβίζη, το δε αφιέρωμα κοσμεί την επετειακή έκδοση του περιοδικού “Ναυτική Επιθεώρηση“-2021.

Όπως όμως εξελίσσεται τώρα το θέμα της πανδημίας στη χώρα μας, θεωρούμε ότι είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να πραγματοποιήσουμε την καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση και την κοπή της Αινίτικης Βασιλόπιτας τον Γενάρη του 2022.

Αποφασίσαμε να αναβάλλουμε την Γενική Συνέλευση για μεταγενέστερο χρόνο όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ασφαλείς. Πιστεύουμε ότι όλοι σας συμφωνείτε με αυτή την πρόταση.  

Με τις ευχές μας  να είστε όλοι υγιείς ώστε να συναντηθούμε ξανά!

                                                                  Μετά τιμής 

                                                                     Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Την Κυριακή 1η Αυγούστου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. στο ASTIR- GRECOTEL πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση και η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Σύλλογός μας τίμησε δύο αξιόλογες γυναίκες, την κ. Καίτη Τσακίρη – Καραμιχάλη και την εικαστικό κ. Άννα Δημάκη που τιμούν και προβάλουν την ιστορία και τους ήρωες της Αίνου δια των δράσεων τους. Η κ. Καραμιχάλη-Τσακίρη έλαβε το 2ο Βραβείο του 17ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού με το μονόγραμμα «Δόμνα Βισβίζη – η Πρωτοκαπετάνισσα» και ψευδώνυμο: «Κυρά Δομνίτσα». Η εικαστικός κ. Δημάκη δημιούργησε μία συλλογή 10 ελαιογραφιών με τίτλο «Η θρακιώτισσα καπετάνισσα Δόμνα Βισβίζη» στα πλαίσια των 200 ετών της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821-2021. Η έκθεση θα γινόταν στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ της Αλεξανδρούπολης αλλά λόγω COVID 19 αναβλήθηκε. Ευτυχώς όμως προβλήθηκε στις 1η Αυγούστου 2021 κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας. Ελπίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε την έκθεση αυτή σε λίγους μήνες και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να μπορέσουν οι μαθητές να τη δουν.


     

   

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2021-2022

Στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή 1η Αυγούστου 2021, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική  Συνέλευση του Συλλόγου “ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ“ με σκοπό την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συνεκλήθη την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 στην έδρα του Συλλόγου, ΣΚΡΑ 4, και συγκροτήθηκε σε σώμα, για χρονική διάρκεια από 1/8/2021 έως 31/12/2022, ως ακολούθως:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ :               ΚΛΑΔΑΡΑ    ΣΤYΛIΑNH

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:        ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ  ΑΝΤΩΝΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:             ΛΟΥΚΜΑΤΖΗ  ΠΙΠΙΝΑ

ΤΑΜΙΑΣ :                       ΠΕΤΙΝΟΥ   ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ

ΤΑ  ΜΕΛΗ :                   ΝΤΟΜΑΤΑ  ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΣΙΑΛΑΚΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ,

ΜΑΚΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Την Κυριακή 1η Αυγούστου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. στο ASTIR-GRECOTEL θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση και η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αγαπητοί Αινίτες και φίλοι,

Ευχόμαστε από καρδιάς αυτό το καλοκαίρι να είστε όλοι υγιείς και να μπορέσουμε να συναντηθούμε!

Τώρα λοιπόν που ελευθερώθηκαν οι συναθροίσεις και κατόπιν της υπ`αριθμόν Δ1α/ΓΠ οικ. 33506/28-5-2021 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β` 2233/29-5-2021) με την οποία έχει επιτραπεί η δια ζώσης εκλογή των συλλογικών οργάνων διοίκησης των πολιτιστικών συλλόγων, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας όπως ορίζεται στο καταστατικό μας για τη διενέργεια εκλογών ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τη νομοθεσία.

 Έτσι προγραμματίσαμε την Κυριακή 1η Αυγούστου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. στο ASTIRGRECOTEL (προσοχή στην αίθουσα του ASTIR)  να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση και η διεξαγωγή των εκλογών σε εξωτερικό χώρο!

Παράλληλα θα τιμήσουμε δύο αξιόλογες γυναίκες, την κ. Καίτη Τσακίρη – Καραμιχάλη και την κ. Άννα Δημάκη που τιμούν και προβάλουν την ιστορία της Αίνου δια των δράσεών τους!

Κατά την διαδικασία θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για την προστασία όλων μας.

 • Για να συμμετέχετε στις εκλογές, παρακαλούμε να εξοφλήσετε τις ταμειακές υποχρεώσεις του 2020 & 2021.
 • Όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας στα γραφεία του Συλλόγου μέχρι  28/7/2021 και να είναι ταμειακώς εντάξει.
 • Τα μέλη που διαμένουν εκτός Αλεξανδρούπολης και επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκλογές, μπορούν να το πράξουν με εξουσιοδότηση σε άλλο τακτικό μέλος του Συλλόγου εφόσον είναι ταμειακώς εντάξει.

Το γραφείο του Συλλόγου μας είναι ανοικτό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από ώρα  11.00 μέχρι 14.00.

* Καφές/χυμός με συνοδευτικό πιάτο 10 € κατά άτομο

                                                                                 Μετά τιμής 

                                                                                Το Διοικητικό Συμβούλιο

7η ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Την Τετάρτη 7η Ιουλίου 2021, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός της πόλεώς μας, όπου φυλάσσεται τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου της Αγίας.Το απόγευμα της Τρίτης 6ης Ιουλίου 2021 τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λήμνου κκ Ιεροθέου και Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου.

Η εικόνα που βρίσκεται στο Ναό, είναι η εικόνα που μετέφεραν οι Αινίτες πρόγονοί μας από την ομώνυμη εκκλησία της Αίνου που σήμερα δεν υπάρχει. Στην τελετή συμμετείχε ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ, όπως κάθε χρόνο προσφέροντας τα δώρα της αρτοκλασίας. Πάντα τιμούμε τις παραδόσεις μας, τα ήθη και έθιμά μας όπως μας τα μετέδωσαν οι πρόγονοι μας.

14η Μαΐου 2021 _ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

Για δεύτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του Covid 19 δεν μπορέσαμε να εορτάσουμε τα 101 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης όπως τις προηγούμενες χρονιές, με παρελάσεις-καταθέσεις και την αναπαράσταση της Έλευσης της Ιεράς Εικόνας από την Αίνο. Έτσι περιορίσαμε τις δράσεις μας, όπως όλοι οι φορείς, σε αυστηρά ελεγχόμενες με “περιορισμούς και αποστάσεις και τις απαραίτητες μάσκες“. Φέτος είχαμε την τιμήν να μας επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Πόλης μας. Ο Σύλλογός μας συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις με άγημα στο μνημείο του Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη.

This image has an empty alt attribute; its file name is 14-Maiou-Alexandroupoli-Sakelaropoulou-2021-00149.jpg

 

Άλλες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις

Μνημόσυνο για το «1914 ~ Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών».

Την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 και ώρα 11 το πρωί, ο Έβρος ένωσε τη φωνή του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Ο Σύλλογος μας θα είναι πάντα παρών στην εκδήλωση αυτή “Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών“ όπως και ότι θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους  Θρακιώτικους φορείς για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής και των Θρακών!!!

 

 • ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΝΙΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Αγαπητοί Αινίτες και φίλοι,

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

Ευχόμαστε από καρδιάς αυτά τα Χριστούγεννα να σας βρίσκουν όλους υγιείς! Δεν ήταν εύκολη η περίοδος που διανύσαμε από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, στην κοπή της Αινίτικης βασιλόπιτας.  Καταστάσεις πρωτόγνωρες, λόγω πανδημίας, μας ανάγκασαν να απομονωθούμε, να σταματήσουμε κάθε δράση και εργασία αφού ήταν θέμα υγείας και επιβίωσης!  Βέβαια “ενός κακού, μύρια έπονται“ και καθώς μας “έσκιαζε η φοβέρα του κορωναïού“, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις και οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου 2020, την 14η Μαΐου 2020 και τα 100χρονα της Αλεξανδρούπολης καθώς και για την 28η Οκτωβρίου 2020. Πραγματοποιήθηκαν μόνο οι “απολύτως απαραίτητες “ εκδηλώσεις της δοξολογίας και κατάθεσης στεφάνων με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων – επισήμων!  Όπως όμως σωστά  είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, τα 100χρονα της πόλης γιορτάστηκαν με απουσίες και οι φωτογραφίες του 2020 θα είναι άδειες από κόσμο, μαθητές, συλλόγους ενώ κοιτώντας τις φωτογραφίες  πριν 100 χρόνια, όλη η πόλη ήταν στο Ναό του Αγίου Νικολάου και εόρταζε την απελευθέρωσή της.

 Έτσι για το 2021 και για όσο διάστημα επικρατεί η απαγόρευση συναθροίσεων, δεν θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την εκδήλωση της Αινίτικης Βασιλόπιτας, ούτε την καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση και φυσικά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διοικεί τον Σύλλογο μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 βάσει του αρ.91 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και εφ`όσον είναι δύσκολο για όλα τα μέλη μας να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα σας ενημερώσουμε για τις δράσεις που οφείλουμε από το καταστατικό να υλοποιήσουμε. Πιστεύουμε ότι όλοι σας συμφωνείτε με αυτή την πρόταση.  

Με τις ευχές μας  να είστε όλοι υγιείς ώστε να συναντηθούμε ξανά!

                                                                                 Μετά τιμής

                                                                              Το Διοικητικό Συμβούλιο

2020 ΔΡΑΣΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αγαπητά μας μέλη και φίλοι Επειδή οι συνθήκες που ζούμε δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε την Αινίτικη Βασιλόπιτα, θα σας ευχηθούμε διαδικτυακά, με την ευχή και παράκληση να είμαστε όλοι υγιείς ώστε σε σύντομο διάστημα να ανταμώσουμε ξανά!!!

 • 10-11 Αυγούστου 2020 – ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΠΛΟΥ

ΤΙΜΉΣΑΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΠΛΟΥ. ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΙΝΙΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΤΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΣΒΙΖΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΝΙΤΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ.

ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΗΤΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΓΙΟ.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ
 • 6η ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός της πόλεώς μας, όπου φυλάσσεται τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου της Αγίας.

Το απόγευμα της Δευτέρα 6ης Ιουλίου 2020 τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου. Η εικόνα που βρίσκεται στο Ναό, είναι η εικόνα που μετέφεραν οι Αινίτες πρόγονοί μας από την ομώνυμη εκκλησία της Αίνου που σήμερα δεν υπάρχει. 
Στην τελετή συμμετείχε ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ, όπως κάθε χρόνο προσφέροντας τα δώρα της αρτοκλασίας. Πάντα τιμούμε τις παραδόσεις μας, τα ήθη και έθιμά μας όπως μας τα μετέδωσαν οι πρόγονοι μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Ναλμπάντη και το RADIO MAXIMUM για το φωτογραφικό υλικό.

 • 2020 Αινίτικη Βασιλόπιτα

2019 ΔΡΑΣΕΙΣ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 • Συμμετέχουμε όλοι
  στη Φιλανθρωπική Μουσικοχορευτική Εκδήλωση
  «Μαραθώνιος Ζωής – ο Έβρος χτίζει το Σπίτι του Αυτισμού»!

Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019
ώρες 18:00 – 22:00 (και τις δυο ημερομηνίες)
Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε το «Σπίτι του Αυτισμού» στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης
Σκοπός μας είναι η ανέγερση και η λειτουργία ενός ξενώνα, όπου θα φιλοξενούνται τα άτομα με αυτισμό για όλη τους τη ζωή (ορφανά από τους δύο ή ένα γονέα).
Η διασφάλιση δηλαδή των μέσων για μια προστατευμένη και αξιοπρεπή ζωή, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, όταν δε θα έχουν τη φροντίδα των γονέων τους.
Σημειώνουμε ότι, το οικόπεδο στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης έχει ήδη αγοραστεί και έχουν εκπονηθεί τα απαραίτητα αρχιτεκτονικά σχέδια.
Συμμετέχουν και στηρίζουν έως τώρα 60 πολιτιστικοί, αθλητικοί και κοινωνικοί σύλλογοι, σχολεία, σύλλογοι γονέων και διδασκόντων, ωδεία, μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη των:
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έβρου
και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης / Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

 • Εκδρομή του Συλλόγου στην Κωνσταντινούπολη και Σηλυβρία                      1-3 Νοεμβρίου 2019                                                                                                                                                                                                                  ΕΚΔΡΟΜΗ_ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ_ΣΗΛΥΒΡΙΑ_01_03_11_2019_ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                                                                                                                                                                                                                                                
 • 9 Σεπτεμβρίου 2019
  Επίσκεψη μελών του Συλλόγου ΕΝΕΖ ΚΑΡΤΟΠΟΥ στην Αλεξανδρούπολη φιλοξενούμενοι από τον Σύλλογο ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ στην τοποθεσία Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Ευχαριστούμε τον Ευάγγελο Μπετσίδη για την βοήθεια στην μετάφραση από τα ελληνικά στα τουρκικά.
  Και όπως λέει ο κ.Μπετσίδης “Ο πολιτισμός είναι να μοιράζεσαι με τον γείτονα σου την κοινή πολιτισμική κληρονομιά που έχει ξεκινήσει αιώνες πριν…“  

   

 • Πανήγυρις Παρεκκλησίου Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως

Το Σάββατο 10 Αυγούστου το βράδυ στις 20.00, τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της πόλεώς μας, ο Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και αμέσως μετά η βραδυνή Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των προγόνων μας Αινιτών που ετοιμάζει κάθε χρόνο ο Σύλλογός μας.

  

                   

        

  

 •    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ    

       3-4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 

   Στα πλαίσια της συνεργασίας με φορείς της Αίνου, ο Σύλλογός μας       ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αίνο δεχόμενος την πρόσκληση του εκεί τοπικού Συλλόγου KARTOPU ENEZ.                                         Για ένα διήμερο συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις “Ημέρες εργασίας και γεύσης“ όπου οι εθελοντές του εκεί Συλλόγου παρουσίασαν τοπικά εδέσματα όπως μέλι, μαρμελάδα, νουντλς, τραχανάς, τουρσί, κλπ καθώς και χειροποίητες κατασκευές, εργόχειρα, πλεκτά κ.ά  Παράλληλα υπήρχε έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας των ντόπιων εθελοντών.                                                                                                Ο Σύλλογος συναντήθηκε με τον νέο Δήμαρχο της Αίνου κ. Özkan Günenç καθώς και με τον Αντιδήμαρχο κ. Ümit Kurt.                                                                  Από την πλευρά του Συλλόγου μας έγινε παρουσίαση των δράσεών μας και παρουσίαση φωτογραφικού υλικού και ντοκουμέντων της Αίνου από την εποχή που υπήρχε εκεί η ελληνική κοινότητα.                                                                    Την δεύτερη ημέρα έγινε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Αίνου από τον καθηγητή Δρ.Sait Başaran- αρχαιολόγο ερευνητή της Αίνου.                  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Ismet Esegin, Ulas Demiray, Celal karakas εκπροσώπους του Συλλόγου KARTOPU ENEZ για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια στην πραγματοποίηση της επίσκεψής μας και για την φιλοξενία τους. Τέλος ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. İrfan Sancaktar για την μετάφραση στα ελληνικά.

 

 • ΠΑΜΕ ΑΙΝΟ  !!!!  

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ 2/ΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ           ΤΟ Σ/Κ 3 & 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Το πρόγραμμα της εκδρομής:     2 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΙΝΟ – ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ

 • 6η ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 – ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ                                

Το Σάββατο 6 Ιουλίου το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.
Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Κυριακής.
  Η συγκεκριμένη εικόνα ήταν η εικόνα που μετέφεραν οι Αινίτες πρόγονοί μας από την ομώνυμη εκκλησία της Αίνου που σήμερα δεν υπάρχει. 
Η αυθεντική εικόνα της Αγίας Κυριακής από σήμερα θα βρίσκεται στο νέο προσκυνητάρι – όμοιο με αυτό που υπήρχε στην Αίνο- και απέναντι από τον αρχιερατικό θρόνο.
Στην τελετή συμμετείχε ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ με τα μέλη : Δέλκου Σμαρώ, Δέλκος Ιωάννης, Πετίνου Μαριλένα, Ντομάτας Δημήτρης και Γκουντινούδης Παναγιώτης.

    

ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΝΟ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

               

 

                      

 • 14η Μαΐου 2019                                                                                               Παρέλαση Συλλόγου ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ 

***   ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 14ης ΜΑΐΟΥ 2019 ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΑΣΤΑΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ “ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΦΩΤΙΣΣΑ ΕΞ ΑΙΝΟΥ“.

 •  6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019                                                                         

Εκδήλωση μνήμης  “Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών – 6 Απριλίου 1914“

 

 

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ , μέλος της ΕΠΟΦΕ, συμμετέχει με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου για τα θύματα της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού – ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί η γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από την επίσημη πολιτεία!

https://www.facebook.com/eevros/videos/366646680609415/?t=5

 • ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821   

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ – ομιλητής ο Θεολόγος-Εκκλησιαστικός Ιστορικός-Νομικός κ. Ιωάννης Σιδηράς

   

                                                                                                                                        

 •            ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ                               

 

 • ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ  ΣΤΗ  ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ -ΤΟ ΧΑΣΚΟΒΟ – ΤΟ ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ   ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019                                                                                                                                                 πρόγραμμα:     3 ΗΜΕΡΟ ΦΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ-ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ

2018 ΔΡΑΣΕΙΣ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 • ΑΙΝΙΤΙΚΗ  ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ  ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
                                                       Π  Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η 

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στις 11.00 π.μ., στο GRAND HOTEL EGNATIA η κοπή της Αινίτικης Βασιλόπιτας

Αγαπητό μέλος του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ, σας γνωρίζουμε ότι μετά την πίτα θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση και η διαδικασία της εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

 • Για να συμμετέχετε στις εκλογές, παρακαλούμε να εξοφλήσετε τις ταμειακές σας υποχρεώσεις.
 • Όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας στα γραφεία του Συλλόγου μέχρι 31/12/2018 και να είναι ταμειακώς εντάξει.
 • Όσοι αδυνατείτε να παραβρεθείτε, μπορείτε να ψηφίσετε με εξουσιοδότηση σε τακτικό μέλος.

Τα γραφεία του Συλλόγου μας είναι ανοικτά κατά τις εργάσιμες μέρες από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από ώρα  10.00 μέχρι 14.00

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
2018 – 10 & 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ  2/μερη ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ
ΑΙΝΟ-ΡΑΙΔΕΣΤΟ-ΣΗΛΥΒΡΙΑ  
2018 – VIA EGNATIA 
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΜΑΣ
Κ Α Λ Ε Σ Μ Α
2018- VIA EGNATIA 
Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Σας καλούμε να συμμετέχετε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις 
<< ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ>> – γαστρονομική και μουσικοχορευτική διαδρομή στον χρόνο και στον χώρο της Θράκης.

Θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου (Νομαρχείο) και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου (Θέατρο Οικοπάρκου Αλτιναλμάζη). 
Διοργανωτής είναι η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου με την υποστήριξη και συνεργασία της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.).

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει στις εκδηλώσεις γαστρονομίας το Σάββατο 8  Σεπτεμβρίου στο Νομαρχείο. Σας καλούμε να μας προτείνετε αινίτικα εδέσματα και να συμμετέχετε στις δράσεις. Ελάτε από τα γραφεία του Συλλόγου για να συνεργαστούμε.

2018 – ΕΟΡΤΗ  ΑΓΙΟΥ  ΕΥΠΛΟΥ
2018 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πανήγυρις Παρεκκλησίου Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της πόλεως
2018 – Ε.ΠΟ.Φ.Ε.- 27η Έκθεση Βιβλίου Αλεξανδρούπολης

2018 – ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ             ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

 

2018- ΕΠΟΦΕ  «ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

 

14η Μαΐου 2018  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018,   Ώρα: 20:30 στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αναπαράσταση της έλευσης της εικόνας της Παναγίας Τρυφώτισσας

από την Αίνο

Η έλευση δια θαλάσσης της εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από την Αίνο, αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των Ελευθερίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης το βράδυ της 14ης Μαΐου στον χώρο του λιμανιού. Την εκδήλωση πλαισιώνουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής μας.

 

2018,  22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ _ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο Σύλλογός μας θα συμμετέχει όπως κάθε χρόνο! 

 

2018_ ΠΑΡΕΛΑΣΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

 

2018_ 11η ΜΑΡΤΙΟΥ – ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Ο Σύλλογός μας, από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΦΕ ανταποκρίνεται και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις της ΕΠΟΦΕ.

 • 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 – Η ΕΠΟΦΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ !
Πάνω από 4.000 άνθρωποι, κάθε ηλικίας κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια, με ειρηνικό τρόπο, άκουσαν τους χαιρετισμούς των συμμετεχόντων φορέων και συλλόγων (120) στην κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας και έστειλαν το μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης.

  

 

 

 

 

2017 ΔΡΑΣΕΙΣ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ο Σύλλογός μας στην προσπάθεια για στήριξη και υποστήριξη των κατοίκων της Σαμοθράκης  συμμετέχει στον Μαραθώνιο Ζωής. Καλούμε τα μέλη μας και τους φίλους μας να στηρίξουν την εκδήλωση αυτή, να προμηθευτούν τα κουπόνια στήριξης από τα γραφεία του Συλλόγου και να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

28η  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

9-10 Σεπτεμβρίου 2017.  Εκδρομή στη Χαλκιδική, στο Σπήλαιο Πετραλώνων, στην αρχαία Όλυνθο και στον τάφο του Αριστοτέλη στα Στάγειρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

2017_Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΠΛΟΥ

2017, 10-11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΠΛΟΥ

2017 – 27 Ιουλίου_ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΙΝΟΥ_ ΕΝΔΟΧΩΡΑ τ.44 

2017 -17 Ιουλίου_ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στη ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ  ΕΙΚΟΝΑ της ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  ΜΑΪΣΤΡΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

2017_ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

2017- ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ & ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

2 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ -ΛΟΥΤΡΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ-24 & 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Συνάντηση δύο Αινίτικων Συλλόγων στην Αλεξανδρούπολη

14η Μαΐου 2017 – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

*** Η καθιερωμένη εκδήλωση της αναπαράστασης της έλευσης της εικόνας ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΦΩΤΙΣΣΑ από την Αίνο, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

6η Απριλίου 2017- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017_Γενική Συνέλευση ΕΠΟΦΕ

25η Μαρτίου 2017_ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

19 Φεβρουαρίου 2017    

Καλό ταξίδι στα μεγάλα πελάγη Καπτάν – Σταύρο

2017-12η Φεβρουαρίου-Ιστορική ιχνηλασία στην θρακοπελάγια Μητρόπολη Αίνου

Δελτίο Τύπου- Εκδήλωση Συλλόγου Αινιτών στις 12/2/2017

2017_15 Ιανουαρίου_ΑΙΝΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΙΤΑΣ ΑΙΝΙΤΩΝ_15 Ιανουαρίου 2017

2016 ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

2016_Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου

2016_ΜΝΗΜΕΣ… ΕΛΠΙΔΕΣ  – Εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Αλεξανδρούπολης

 ΙΩΒΗΛΑΙΟΝ 2016

2016_ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΠΛΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

2016_Πρόσκληση Αγίου Εύπλου

2016_Φωτογραφίες από την εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Εύπλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

18/7/2016 

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΩΡΑ

2016_ 8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

2016_21 ΜΑΙΟΥ_ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΒΡΙΤΕΣ

2016 – Παρέλαση 14ης Μαίου 2016 & αναπαράσταση “Παναγία η Τρυφώτισσα

2016 – 6 Απριλίου_Εκδηλώσεις Μνήμης Θρακών

2016_Εκδήλωση προς τιμήν των Αινιτών Ηρώων, Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Ο ΕΒΡΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ. ΑΙΝΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ_ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ

2. Ο ΕΒΡΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ. ΑΙΝΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ_1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

3.ΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΝΟ

3i.ΕΝΑ ΓΛΥΠΤΟ ΤΗΣ ΑΙΝΟΥ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

3ii. ΕΝΑΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΑΙΝΟΥ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

3iii. ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

2016 – Παρέλαση 25ης Μαρτίου 2016

2016 – 23 Μαρτίου -ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ

2016 – Πρόσκληση παρουσίασης ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΣ, ιστορικού πλοίου των Βισβίζιδων

2016_ΑΙΝΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

2015 ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

2015_ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

2015_ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στο ΦΛΟΙΣΒΟ

2015_ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΠΛΟΥ

2015_ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

2015 _14η Μαΐου _ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΥΦΩΤΙΣΣΑ

2015_10 Μαΐου _ ντοκιμαντέρ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΦΩΚΑΙΑ 1914

2015_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΣΒΙΖΗ

2015_ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΣΒΙΖΗ_φωτογραφίες